MÅ JEG LAVE EL SELV

FÅ MERE AT VIDE OM GØR-DET-SELV EL-INSTALLATIONER
Må jeg lave el selv - Få svar hos VVSPlus

MÅ JEG LAVE EL SELV

FÅ MERE AT VIDE OM GØR-DET-SELV EL-INSTALLATIONER

ALT OM GØR-DET-SELV EL-INSTALLATIONER

Der er rigtig mange penge at spare ved at tage værktøjet i egen hånd og gøre-det-selv, når det drejer sig om el-installationer. Inden for el-installationer findes der dog en række krav, som i visse tilfælde kræver en autoriseret elektriker. Men der er faktisk en lang række opgaver, hvor du kan lave el selv, hvis du har modet på det.
 
HUSK: For at kunne lave el selv kræver det, at du har en HFI eller en HPFI afbryder i din tavle. Hvis du er det mindste i tvivl, om din opgave kan klares på egen hånd, så kontakt endelig en elektriker og rådfør dig med ham.
 
BOOK EN ELEKTRIKER HVIS DU HAR BRUG FOR ET SIKKERHEDSTJEK AF EL TAVLE

EL INSTALLATIONER - GØR DET SELV

Inden du kaster dig ud i nogle af nedenstående opgaver, skal du altid huske på, at du kun må udføre el-arbejde i de tilfælde, hvor du ikke ændrer på de grundlæggende el-installationer i din bolig. Husk altid at afbryde strømmen på måle/gruppetavlen, inden du går i gang med at lave el selv.
 

Her er el-opgaver, som du sagtens kan lave selv:

  • Skifte og montere fatninger, forlængerledninger og transportable stikkontakter
  • Trække forlængerledninger, antenneledninger, telefon/data ledninger
  • Skifte stikkontakter og afbrydere
  • Montere og nedtage lamper (dog med visse forbehold - se afsnittet her under om lamper på dit badeværelse)


Her er el-opgaver, som du ikke må lave selv:

  • Opsætning af nye el-installationer i boligen
  • Montering af en ekstra stikkontakt ved en nuværende kontakt eller udvidelse af eksisterende stikkontakter
  • Udføre el i boligens måler- eller gruppetavle
  • Udskifte eller installere stikkontakter, lamper eller afbrydere udendørs
  • Tilslutte eller frakoble enheder, som ikke er tilsluttet med en stikprop

Sikkerhedsstyrelsen har lavet en ganske fin oversigt, som nemt beskriver, hvordan du gør-det-selv indenfor el-arbejde. Den vil vi klart anbefale, at du printer ud til værktøjskassen. Du finder den lige HER. Med den vejledning kan du sikkert og trygt tage arbejdshandskerne på.
 
Husk i øvrigt at teste din HFI/HPFI to gange om året ved at trykke på ”testknappen”. Et godt råd er at gøre det til sommer- og vintertid, for der skal man i forvejen indstille urene, og det skal du også, når du har taget strømmen. Hvis din HFI/HPFI ikke slår fra, når du trykker på test, er den defekt og skal udskiftes af en elskertriker. Heldigvisk kan du nemt bestille udskiftining af HFI til HPFI RELÆ hos VVSPlus.
 

Montering af lampe på badeværelse

Vores elektrikere hjælper tit vores kunder med at sætte lamper op på badeværelset. Her er der nemlig ganske særlige regler for at lave el selv på badeværelset. Hos Sikkerhedsstyrelsen kan du finde en god gennemgang af vådrumszonerne i et badeværelse. Find den HER. Zonerne forstås således:
 
På badeværelset er der 4 forskellige vådrumszoner (fra 0-3), som indikerer fugtniveaet for den pågældende zone, hvor der skal installeres el. I zonerne 0, 1 og 2 skal de opsatte lamper altid være vådrumssikret, hvorimod du i zone 3 roligt kan opsætte lamper uden nogen forholdsregler.
 
Hvis du vil have opsat lamper i zone 0, 1 og 2 skal du dog være opmærksom på, om lampen er godkendt til vådrum. I sådanne tilfælde skal du have en autoriseret elektriker til at udføre arbejdet for dig. Har du brug for hjælp til montering af lamper i din bolig, hjælper vores dygtige elektrikere naturligvis gerne med det.
 

Har du brug for en elektriker til dine el-opgaver?

Hvis du får brug for en elektriker til at klare nogle af ovenstående opgaver, kan du hurtigt og nemt booke en håndværker online hos os. Vi giver dig altid svar på din henvendelse indenfor 24 timer. Du kan derefter trygt booke en håndværker direkte i vores kalender, når det passer dig.
 

Vi vil så gerne dele vores guldkorn med dig!

Ønsker du at modtage tips og tricks fra VVSPlus, kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev. I nyhedsbrevet vil du hver måned blive præsenteret for ny inspiration fx til, hvordan du vedligeholder din gulvvarme eller skjuler en gammel radiator, som ikke passer ind i din boligindretning.
 
Du kan også gå direkte til vores blog og finde masser af inspirerende indlæg med gode emner omkring alt fra udendørs belysning til udskiftning af toilet.

Relaterede artikler